Klik her for at få nyhedsmailen tilsendt hver måned.
Tilbage til menusiden.
Oktober måned har blandt andet været et måned med at se hvor højt vandstanden steg i floden Mun River, og følge med i nyhederne om hvor der var problemer med oversvømmelserne.

Hvert år i oktober måned bliver den gamle Kinesiske tradition med 10 kød frie dage afholdt med stor tilslutning,

det er ikke kun kinesere og deres efterkommer der besøger vegetar restauranten, traditionen er meget populær her i Ubon.

De Thailandske børn og unge er ligesom de Danske børn, helt vild med

computer spil, en lille forskel er at de ikke behøver at sidde i et lukket rum.

Vi havde så småt indstillet os på at regntiden var ved at være forbi, men som de fleste ved kan man ikke altid regne med vejret, og den 15 startede et kæmpe skybrud, som oversvømmede store dele af det Central Thailand og Nordøst Thailand.

Selvom Thaierne er vant til oversvømmelser, blev de chokeret over den voldsomhed oversvømmelserne havde denne gang, 29 provinser blev berørt af de kraftige oversvømmelser, i byer der ikke havde været oversvømmede i over 60 år steg vandet med over en meter i gaderne.

I starten gik det værst ud over millionbyen Korat hvor mange mennesker har mistede alt, og hvor selv hospitalerne har måtte kapitulere over for

vand masserne, men hurtigt bredte oversvømmelserne til 29 provinser, og togene blev indstillet fordi banelegemet var oversvømmet, så der kørte ingen toge mellem Bangkok, Chiang Maj og Ubon Ratchathani. Man snakker om at ca. 25 % af Thailand blev oversvømmet.

De hårdt prøvede bønner som havde haft deres problemer med hedebølgerne i sommers, kunne nu se på at deres afgrøder måske var blev skyllet væk.

Det gik ikke alene ud over ris markerne, også grønsager og frugt plantager er blevet ødelagt, så grøntsager og frugter er steget eksplosivt i pris.

Et kæmpe hjælpe og rednings arbejde blev sat igang, TV blev fyldt med

reportager fra alle de berørte provinser.

Jeg tør dårlig tænke på de økonomiske konsekvenser for millioner af Thaier som ikke har nogen økonomisk sikkerheds net.

Selv om vi så en del smerte i folks ansigter, så var langt de fleste ansigter oplyst med et stor smil når TV intervieweren snakkede med de implicerede i

katastrofen, man kunne næsten tro at de betragtede det som en kærkomment afbrydelse af dagligdagens tummerum ( måske havde de ikke så meget at miste, måske troede de at deres liv kun kunne blive bedre ).

I starten undrede jeg mig over at de Danske nyheder ikke skrev om den natur katastrofe vi oplevede, men jeg tror at der er en god grund, man ved at Thailand har oversvømmelser hvert år, og at de selv klare problemerne.

Det tog over en uge før det gik op for de Danske medier at der var sket en meget større oversvømmelser end normalt.

Hvor mange der er druknet og kommet til skade under oversvømmelserne er ikke endeligt opgjort, men efter 3 dage var der druknet 19 mennesker.

Selv om alle Ubons nabo provinser blev oversvømmet, gik det voldsomme skybrud uden om Ubon by, vi har så og sige ikke haft regn her i byen Ubon siden den 13 oktober, så det vil sige at kun floden Mun River blev berørt af vandmasserne fra de oversvømmede provinser,

vandet der steg kraftig i floden, har givet en del oversvømmelser rundt omkring langs floden.

Den 23 blev det fuldmåne, dermed var fastetiden overstået, og i det Nordøstlige Thailand fejre man begivenheden hvert år med en traditionsrig fest som bliver kaldt OK Phansa, nu kunne man igen genoptage at tæve sin mand og børn, drikke, ryge, æde eller hvad man nu lovede at holde pause med i fastetiden.

Flod promenaden bliver pyntet op, og mange tusinde mennesker strømmer til promenaden for at være med til de officielle festligheder.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på at jeg for 7 år siden fortalte en af mine venner at han skulle tage sin Thailandske kone med ind i Tivoli for at se fyrværkeriet der, da der ikke var noget tilsvarende i Ubon.

Byen må været kommet til penge, i dag overgår kommunens fyrværkeri lang det vi kan opleve i Tivoli, og på flod promenaden skyder lokal befolkningen kanonslag af som man gjorde på Rådhuspladsen i gamle dage nytårsaften.

Hundrede af varmluft balloner som var lavet af papir blev sendt op i himmelen.

Skolerne kæmpede hvem der skulle hà første præmien i Thaidans,

og i blomster skulptur.

Selvfølgelig var der også konkurrence om hvem der kunne kalde sig årets Miss OK Phansa.

På floden sejlede de mange lys dekorerede både rundt.

OK Phansa er en smuk tradition som jeg ikke håber forsvinder.

Der bliver festet igennem denne nat, først omkring morgenstunden blev der ro i gaderne igen.

Ubon fik besøg fra Nord Thailand, der kom for at vise og sælge noget af deres håndarbejde (O TOP).

Jeg undre mig altid over at nogen kan sidde på gulvet og lavede de smukkeste ting, jeg ville selv hurtigt få krampe i benene.

Det er utrolig flotte træ relieffer han får skåret ud, men de er alt for tunge at slæbe med hjem til Danmark.

Det går noget bedre med alt det smukke tøj som er kreeret, og som efter Danske forhold er utrolig billigt.

Oktober måned er også måneden hvor det store kano løb blev af holdt, og hvor 50 kæmpe kanoer fra Ubon provinsen skal kæmpe om Ubon Ratchathani mesterskabet.

Det er selvfølgelig Kronprinsesserne Sirindhorn og Ubonrat der er protektor for løbet, da de begge har tilknytning til provinsen.

Der bliver kæmpet bravt i kanoerne som har 50 mand i hver kano som padler.

Efter to dages kamp hvor alle har kæmpet mod hinanden, bliver trofæet overrakt til træneren fra det vindende hold.

Men der er ingen af holdene som ikke får en belønning og et lille trofæ til minde om deltagelse i løbet.

Her i Ubon har vi haft kraftig blæsevejr i nogle dage, og med vinterlige temperaturer ned til 18 grader om natten og ikke over 30 grader om dagen.

Der er stadigvæk store oversvømmelser i Thailand, men jeg både tror og håber på at de er aftagende.

I Ubon by er der mange der er nervøse for at oversvømmelserne skal ramme byen, og mange inklusiv mig selv kontrollere vandstanden i floden Mun River næsten hver dag.

De varmeste hilsner til alle fra Jeab og Steffen

Klik her for at afmelde nyhedsmailen.
Tilbage til menusiden.
Om Thailand Udflugter Hoteller Priser Kontakt Nyt fra DHT